Categories
Senaste nytt

Dagsläget!

Här kommer vår ordförande Liselotte Holms sammanfattning och uppdatering av läget i arbetet med Kollektivhus Umeå. Artikeln som hänvisas till finns för abbonenter här:

https://www.vk.se/2023-07-21/obegripligt-att-radikala-umea-inte-haft-ett-kollektivhus-tidigare-bcba7

Hej alla kollektivhusintresserade! I VK hittar ni idag (21/7) en artikel om Kollektivhus Umeå, där två av oss i styrelsen pratar om möjligheten att starta kollektivboende i något av husen som Umeå kommun vill köpa upp på Umedalsområdet från det krisande bostadsföretaget SBB. Vi hade ett långt och trevligt samtal med VK, men som bekant kan ju inte allt rymmas i en artikel, så här kommer också en sammanfattning av hur långt vi i styrelsen har kommit i vårt arbete:

Som de flesta av er säkert vet startade Kollektivhus Umeå 2017. Då inledde föreningen samtal med Umeå kommun och det kommunala bostadsföretaget Bostaden för att få till stånd ett samarbete med Bostaden. När Bostaden sedan drog sig ur, så påbörjades istället arbetet med att hitta en annan byggherre. Vi i styrelsen har hittills sonderat terrängen hos ett par bostadsföretag. HSB har avböjt samarbete, men vi har haft möte med Riksbyggen, där också byggnadsnämndens ordförande Mikael Berglund deltagit. När lågkonjunkturen rullade in, sattes dock samarbetet med Riksbyggen på vänt. Vi ska förhoppningsvis ha nya träffar längre fram och se vart det leder.

Man kan ju bli frustrerad för mindre, men det är bara att bita ihop och inse att detta är som ett maratonlopp. Under våra möten i föreningen har vi därför diskuterat olika vägar framåt. En väg är förstås att fortsätta leta efter en byggherre som förstår vad gemenskapsboende innebär, tänker hållbarhet och som vill bygga prispressade hyresrätter. En annan väg är att undersöka möjligheten till så kallad byggemenskap. Det innebär att de som vill bo i kollektivhus själva driver, bygger och äger huset (Närmare information om boendeformen finns på Boverkets hemsida). Det innebär dock att de som vill engagera sig måste gå in med både kapital och arbete på ett sätt som alla inte kan.

En tredje väg är att leta efter befintliga byggnader som skulle kunna fungera som kollektivt boende. Fördelen med det är naturligtvis att det finns möjlighet att hyresmässigt lägga sig under de höga hyresnivåer som ett nybygge medför. En lämplig byggnad är – som det nämns i VK:s artikel – Umebygdens sjukhem, där det redan finns lägenheter och möjlighet till gemensamma lokaler. Tidigare ägaren Balticgruppen planerade faktiskt att bygga om sjukhemmet till bostäder, men sålde istället för ett par år sedan vidare fastigheten till SBB.

Kollektivhus Umeå kommer i höst att fortsätta föra samtal med Umeå kommun om vägen framåt. Kommunen är positivt inställd till gemenskapsboenden, men frågan är hur vi kan gå vidare när konjunkturen är som den är. Att ta över en befintlig byggnad skulle från vårt perspektiv vara ett bra alternativ.

Men det finns också ljuspunkter. Vi kan avslutningsvis berätta att vi har inlett ett spännande samarbete med Arkitekthögskolan, där vi söker medel till ett gemensamt projekt. Vi berättar mer om detta till hösten, när allt börjat ta en tydligare form. En fortsatt trevlig sommar önskar styrelsen!