Om oss

Föreningen Kollektivhus Umeå startades maj 2017 och har idag cirka åttio medlemmar. Det är en ideell förening och verkar för att sprida information om och skapa kollektivhus i Umeå. Ett beslut togs tidigt om att det första kollektivhuset skulle vara ett hus för alla åldrar. Kommunens byggnadsnämnd har visat ett stort intresse för föreningens vilja och under sommaren och hösten 2021 genomfördes möten med ordförande och ledamöter i nämnden. Under 2022 har Mark- och Exploateringskontoret (MEX) genomfört en utredning på uppdrag av nämndens ordförande. Utredningen, en sk Färdplan, beskriver hur arbetet ska göras och vem som skulle kunna vara byggherre.

Vad är ett kollektivhus?

Ett kollektivhus är ett vanligt bostadshus med kompletta lägenheter. Utöver det finns gemensamma lokaler där de boende kan laga mat och äta tillsammans, odla sin hobby och umgås. Gemenskapen i kollektivhuset grundar sig på aktiviteter som utförs tillsammans. Kärnan i samvaron är vanligen de gemensamma middagarna och då utgör det gemensamma köket och matsalen hjärtat i kollektivet. 

Kollektivhusets grundprincip är dock att lägenheterna minskar med ca 10-15 procent i yta, till fördel för de gemensamma lokalerna. Huset förvaltas av de boende men ägs vanligtvis av ett kommunalt bostadsbolag. Det finns ett 40-tal kollektivhus i Sverige – de flesta finns i södra Sveriges stora städer.

Hur långt har vi kommit?

Föreningen startades genom en studiecirkel om kollektivhus och ytterligare en har hunnit genomföras. En studiecirkel är ett bra tillfälle att lära känna varandra och utbyta tankar och idéer om vad ett kollektivhus kan vara för oss. Under pandemin har dock studiecirkelverksamheten legat nere.

Utifrån enkätsvar från medlemmarna och många samtal under våra möten har föreningen också kunnat förtydliga sina önskemål om hur ett kollektivhus kan utformas.

De medlemmar som redan nu har tagit ett viljebeslut om att bo i Umeås första kollektivhus har betalat in en depositionsavgift – detta för att visa för byggnadsnämnden att föreningens önskemål är seriöst. Vi arbetar aktivt för att informera Umeås invånare om vad som är på gång.

Under 2023 har ett samarbete med Arkitekthögskolan startats. under oktober 2023 lämnar forskare in en ansökan om forskningsmedel. Planerad finansiär är FORMAS. Utlysningen har rubriken: “Gestaltad livsmiljö för hälsa och välbefinnande”.