Categories
Media

Vi tror på kollektivhus

Välkommen till gemenskapen! Vi är en grupp Umebor som tror på fördelarna med ett kollektivhus. De har aktualiserats i dessa tider av distansering. Vilket starkt och nära nätverk av grannar vi skulle haft i vårt kollektivhus! Nog skulle det alltid ha funnis någon som skulle kunna gå och handla och rum för aktiviteter utanför lägenheten. Umeå har många kollektiv, men har stått alldeles för länge utan ett kollektivhus. Det är inte för att intresset saknas. Nyligen publicerade VF vår debattartikel. Den finns att läsa här nedan.


Det finns plats för kollektivhus i Umeå

Bostaden är den plats där vi tillbringar merparten av vår tid. Vi har olika visioner om det ideala boendet som kan variera under olika faser i livet. Intresset för olika former av bogemenskap ökar och en större mångfald av boendeformer behövs även i Umeå.

Av de cirka 50 kollektivhus som finns i Sverige växte de flesta fram under 1980-talet, främst i de större städerna. Att de utgör en så liten del av bostadsmarknaden, medför att många inte känner till vad ett kollektivhus kan erbjuda.

Ett kollektivhus är i princip ett vanligt bostadshus med normala lägenheter i olika storlekar, men de har ofta en något mindre boyta och kök än i andra bostadshus. Därutöver finns gemensamma lokaler där de boende kan laga mat och äta tillsammans, verkstad och andra utrymmen för hobbyaktiviteter och umgänge, ofta också gästrum.

Det gemensamma storköket och matsalen är kärnan i kollektivhuset. De vuxna brukar ingå i ett matlag som turas om att laga mat. För den enskilda individen blir det en enklare vardag när många hjälps åt med inköp och matlagning, ökad jämställdhet genom att man delar på det obetalda arbetet oavsett kön, ett stärkt socialt nätverk vilket ökar känslan av mening och samhörighet, ekonomiska fördelar genom gemensamma inköp av exempelvis mat och verktyg.

Kollektivhuset har också samhälleliga fördelar. Ett mer socialt hållbart boende med gemenskap, större känsla av samhörighet och meningsfullhet ger mer harmoniska invånare. Kollektivhuset innebär ett miljömässigt hållbart boende med bland annat minskat koldioxidutsläpp och lägre energiförbrukning när man lagar mat ihop och använder maskiner, ytor och saker gemensamt.

Runt om i Sverige är många nya kollektivhus på gång. Förhoppningsvis ska detta också gälla i Umeå. Föreningen Kollektivhus Umeå arbetar aktivt för detta och har fått positiva reaktioner från Byggnadsnämnden och Bostaden AB, vilket förhoppningsvis kan leda till ett kollektivhus på Tomtebo Gård.

Styrelsen för Kollektivhusföreningen i Umeå genom

Jamilla Strömberg, ordförande,

Liselott Holm, ledamot

Gudrun Nordborg